top of page

JENS THOMAS

ARNFRED

 arkitekt debattør skribent 
under konstruktion 

taler

 Lynetteholmen til diskussion i Arkitektforeningen 
samlet_2b_small.jpeg

 

Vi skal vende klimatruslen til handlemuligheder. Hovedstadens udvikling angår os alle.  Bevar havnerummet, bevar den store vandflade. 

 

Ingen ejer verdenshavet. På havet er vi fri af matrikelskellene og ejendomsspekulationen. Lad os udnytte lejligheden til at gøre Københavns byudvikling til et levende boliglaboratorie, et lysende manifest om at bygge og bo. Ansvarligt og smukt. Gør vi det med indsigt og fornemmelse for tid og sted, bliver det NYE København til Nordens Venedig…. Det manglede bare. 

 

Den nye blå fingerplan bliver en ‘varm hånd’, der skal vise os selv og dem, der kommer efter, hvad det vil sige at bygge ansvarligt og beåndet. Måske lægge kimen til en ny boligbevægelse. En ny andelsbevægelse. 

 

Vi ved efterhånden en del om den humane skala, om den karakterfulde passage. Vi mærker straks hvad en dejlig by er for en størrelse.

Men… det skånselsløse profitmotiv dæmper vores handlemuligheder. Vi kan ikke være det bekendt. Når vi byudvikler, må vi investere langsigtet. Jeg er ked af at sige det, men det varer ikke så længe førend de dyreste boliger, bliver de tarveligeste…! Grådighed bliver et skældsord om føje tid.

 

Min bøn til Københavns Kommune, til vores Statsminister og til By og Havn er:

Lad ikke kun byens udvikling blive bestemt af ejendomsmæglernes våde drømme. Eller af arkitektkonsortier, der kun tænker på tegnestuens omsætning. Det står i aviserne hver eneste dag:… Et paradigmeskifte presser sig på. Vi må tage ved lære af fastlandets fejltagelser. Ikke flere glasaltaner, please. Eller tarvelige skalmure. Ikke flere skabelonbyggerier og kortsigtede investeringer. Bygningskunsten holder ikke til det.

 

Kære Frank Jensen og kære Lars Løkke Rasmussen. Kære Arkitektforening:

Hjælp os med at få hovedstadens byudvikling på verdenskortet. København har tjent så mange penge på verdenshavet. Vis historien respekt. Lyt til undergrunden. Se mulighederne i strømforhold og i søgræsset. Bevar København som verdens mest attraktive by og hjælp os med at gøre Wonderfull Copenhagen til andet om mere end Tivoli, Christiania og den lille havfrue. 

 

Omtanken, følsomheden og de teknologiske indsigter findes på arkitektskolerne og på DTU kan de næsten ikke vente med at give en hånd med den grønne omstilling. Hvis vi bygger elskeligt, er fru Jensen med på den. 

Sæt ejendomsspekulationen på stand bye for et stykke tid… og glæd Jer til mere skønhed for færre midler… Se mulighederne i enklaverne af de duvende bosætninger og lad os vise os selv og omverdenen, hvad det vil sige at kombinere klimatruslen med  en ansvarlig og smuk byudvikling til dem, der kommer efter. …. Se NU stråler byen….                                     

 

7.januar 2019/ja

bottom of page